Hogyan mondjam helyesen angolul?

Rengeteg emberrel találkozni a magán, de nagyon sok esetben az üzleti életben is, akiknek néha gondot okoz kiejteni egyes angol szavakat. Ebből persze egy rossz magyar szokás következik, hogy megmosolyogjuk esetleg kinevetjük az angolul tanuló illetőt.

Amíg mondjuk a magán életben belefér néha, hogyha akaratlanul is nem úgy ejtjük ki a szavakat, ahogyan egy anyanyelvű, addig az üzleti életben sokkal inkább kell figyelni ilyen apróságokra.

Sajnos legtöbbünknél nem segítség, ha fonetikusan vannak leírva az angol kifejezések, mert pont azt nem tanultuk meg az iskolapadban.

Íme néhány kifejezés, amiket másképp ejtenek az anyanyelvükön:

  • Xiaomi – Saomi, nem xiáomi
  • Pitch – Piccs, nem píícs, mint a barack (peach)
  • Data – Déta, nem data
  • Success – Szökszessz
  • Smoothie – Szműűdi, nem szmúti, meg szmúszi
  • Huawei – Vávéj, nem húvej, meg hüvely
  • Nike – Nájki
  • Dessert – Dizört, nem pedig dezört (ami a sivatagot jelenti)

Bemutatok pár hasznos alkalmazást/oldalt, amikkel felgyorsíthatod az angol tanulásod:

5percangol.com: Rendkívül hasznos üzleti, magánéleti tananyagok vannak fenn az oldalon, amikhez külön nehézségi szintet, szószedetet és sok esetben hanganyagot is rendel az oldal szerzője. Ha pedig csak csiszolni szeretnél a már most is elég jó angol tudásod, ingyenes cikkek segítenek, hogy formálisabbá tedd a kommunikációd.

Google fordító alkalmazás a Chromeban: Aki sokat blogol, olvas és kutakodik az interneten, annak igazán hasznos lehet ez a kis találmány, hiszen elég csak feltelepítenünk, majd ha kijelöljük a szöveget az alábbi módon, le is fordítja azt nekünk a kívánt nyelvre.

Google translator alkalmazás chromeban
Google fordító bővítmény használata, kép forrása: 5percangol.com

A bővítmény firefoxon nem úgy viselkedik, és én nem tudtam megoldani, hogy ilyen módon tudjam használni, de ha chrome-ot használsz, ide kattintva letudod tölteni!

Forvo.com A hogyan is kell kiejteni dilemmák felmentőserege, egy oldal, ahol szinte az összes problémás szó – nem csak angolul – több nyelven is kiejthető.

forvo.PNG
Forvo.com, hogyan ejtsd angolul