A globális munkaerőhiány előjelei

2030-ra a világ nagy gazdaságaiban drasztikusan fog tovább nőni a munkaerőhiány – állítja Rainer Strack humán erőforrás specialista.

3 kritikus tényező a munkaerőpiacon, ami problémát okozhat

 • Aktív korúak számának csökkenése: Jelentősen lelassult a családok gyerekvállalási szándéka, ami a következő évtizedben fogja kifejteni hatását.
 • Nem megfelelő képességű munkavállalók: A lassú és rugalmatlan oktatási rendszer nincsen felkészülve a rohamosan változó piaci hatásoknak, és mire kiképez egy szakembert, már nem naprakész a tudás.
 • Kultúrális kihívások:  A fiatal generációnak teljesen más elképzelései vannak a munka világáról, sokkal inkább előtérbe kerül a hobbi és egyéb kedvtelések, valamint az internetes munkavégzés is. Egy korábbi cikkemben pedig már bemutattam milyen vonzó munkakörülményeket tudnak teremteni a startupok, ami igen csak hiányzik számos állami intézménynél és ipari vállalatnál.
pexels-photo-838413
Munkaerőpiaci változások

A német származárú Rainer Strack szülőhazáját vette alapjául számításaihoz, melynél figyelembe vette a 2030-ra aktív kort elérők népességét, viszonyítva a jelenlegi aktív dolgozókkal. Az elméletének másik alapköve pedig, hogyha németország elszeretné érni ugyanazt a GDP szintet, amelyet ma is, akkor az alábbi ábra szerint kell növelnie a munkaerő számát. Az ábrán kirajzolódik, hogy a munkaerőpiacról szerinte 8 millió munkás fog hiányozni 2030-ra.

lab1
Munkaerő kereslet és kínálat németországban

Készített továbbá egy számítást a 2020-as munkaerőpiacról, valamint a 2030-asról is, amin egyértelműen kirajzolódik a súlyos munkaerőhiány. Az számok átlagértékeket jelenítenek meg, ezáltal egyes szakmákban durvább változásokra is lehet számítani.

lab2
Globális munkaerőhiány 2020 – 2030

Egy másik oka a munkaerőhiánynak lehet a migráció, amely Rainer szerint az alábbiak alapján fog változni. A 200 000 munkakereső felméréséből kiderül, hogy hol vállalnának szívesen munkát egyes országok munkakeresői.

 1. USA 42%
 2. UK 37%
 3. Kanada 35%
 4. Németország 33%
 5. Svájc 29%
 6. Franciaország 29%
 7. Ausztrália 28%

A felmérésben válaszolniuk kellett a résztvevőknek arra a kérdésre is, mit tartanak fontosnak a leendő munkájuk során, amelyből kiderül hogy csupán a 8. helyre került csak a fizetés.

Nézzük tehát, mik azok a tényezők, amelyeket fontosnak találnak egy munkahelynél a leendő munkatársak

 1. Elismerés a munkáért
 2. Jó munkahelyi kapcsolat a kollégákkal
 3. Munka-magánélet egyensúlya
 4. Jó kapcsolat a vezetővel

Ebből a kimutatásból az következik, hogy egy viszonylag monoton jellegű munkánál nehezebb lesz fenntartani a motivációt, ami komoly munkaerőpiaci problémákhoz vezethet. Rendkívül fontossá válik a céges kultúra is, és a vezetők képzése.

A vállatok számára pedig számos kihívás nehezedik majd HR szempontból amire a megoldás egy 4 részből álló stratégia:

 1. Előre jelezni a munkaerőkeresletet – kínálatot
 2. Kideríteni, hogyan vonzzuk magunkhoz a legjobb jelölteket
 3. Hogyan fejleszzük a képességeiket, hogy felzárkózzanak
 4. Ezután pedig, hogyan tartsuk meg a legjobb munkatársainkat

 

lab6
HR stratégia

Forrás: Rainer Strack The Workforce Crisis 2030 TED