Légy digitális nomád, avagy dolgozz bárhonnan

Ki ne szeretné fiatalon körbeutazni a földet, új embereket megismerni, kultúrákat és világot látni. Igen ám néha belefér egy-egy nyaralás, kiruccanás, bár hosszú távon nehezen elképzelhető hogy mindig csak utazunk, hiszen valamiből élni is kell.
Manapság mégis vannak úgynevezett digitális nomádok akik életük egy részében távmunkában dolgoznak és közben utaznak.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád jelentése még elég kiforratlan, igazából mindenki nevezhető digitális nomádnak aki úgymond szabadúszó munkát végez az interneten, és nem kell 8-tól 4-ig az irodában lennie. Azonban talán a digitális nomád annyiban mégis csak eltér a szabadúszó megfogalmazástól, hogy emberünk rendszerint utazgat, bejárja a világot.

pexels-photo-587976

Régebben még nem volt ritkaság a szüleink, nagyszüleink idejében hogy ugyanarról a munkahelyről mentek nyugdíjba, ahol elkezdték a pályájukat, mára viszont már lassan elképzelhetetlenné válik ez a felfogás.
A fiatalok körében rengeteg az úgynevezett job-hopper, akik sűrűbben váltanak munkahelyet mint más alsógatyát. Ugyanakkor a digitalizáció és az internesedés miatt egyre jobban előtérbe kerülhetnek a távmunkák és nem kell hozzá más csak egy laptop és internetelérés.

Ma már számtalan internetes szabadúszó közvetítő portál is jelen van, ahol otthonról végezhető munkát vállalhatunk, és úgy gondolom ezek száma csak növekedni fog, hiszen ez egy win-win szituáció mind a munkaadó mind a munkavállaló szempontjából.

Valahogy így lehet kiaknázni annak a lehetőségét hogy nem egy nyugati fejlett országban élünk, hiszen az alacsony megélhetési költségek mellett közel nyugati bérért vállalhatunk munkát az interneten.

Hogyan lehetek én is digitális nomád / szabadúszó?

Ahogyan említettem a legtöbb álláshoz nem kell más csak laptop, internet, rövidgatya, strandpapucs na meg hippszter szakáll. Csak viccelek. Nem minden szakmát lehet ám az interneten végezni, úgyhogy nézzünk is párat mi az ami igazán kedvez ennek a nem mindennapi életformának.

Programozás

Kezdjük az egyik legegyértelműbb szakmánál, és talán ahonnan kiindult az egész mozgalom. A különféle front-end, back-end fejlesztőktől kezdve egészen az iOS programozókig széles a paletta, viszont főként tapasztalattal rendelkező kódoloknak kedveznek ezek a szabadúszó lehetőségek, azonban junior fejlesztőknek is van lehetőségük résztvenni bootcampeken, ahol könnyen felzárkózhatnak és megtanulhatják a szükséges szaktudást a munkához.

Fordító

Nem biztos, hogy először jutna eszünkbe ez a szakma, hogyha digitális nomádokat kellene felsorolnunk, viszont ahogyan a fordítói szakmai is erőteljes szoftveres változásokon ment keresztül, a vaskos szótárak helyett elég szintén a papírvékony gépünk meg egy program valamint a perfekt nyelvtudás és máris készen állunk a kisebb-nagyobb szerződött munkákra.

Fotós / Videós

A fotós, videós szakmának is igen csak kedvez ez az életstílus, számos szabadúszó fotós éli ki kreativitását a világot járva, majd ossza meg az instagram oldalán, vagy a youtube vlogján követőivel, majd pedig a reklámokból és szponzorokból kényelmesen elél. Ezen kívül vannak még az úgynevezett stock fotósok is, akik  fotóközvetítő portálokra rakják fel a képüket némi jutalékért cserébe, amit később számos magazin, blog, újság használ fel cikkeik megírására. Ez utóbbi módja a megélhetésnek elég lassú egy folyamat, és lehet hogy elkell telnie több évnek is amíg ebből megtudsz élni.

pexels-photo-840666.jpeg

Grafikus

A szépérzék mellett hatalmas előny ha tudsz rajzolni is, viszont ma már sok esetben elég ha értessz az Adobe programok nyelvén, Photoshop, Illustrator, Indesign. Ezekkel a programokkal már simán lehet egyszerűbb távmunkákat vállalni.

Íme néhány grafikus munka, amit otthonról végezhetsz

  • logó dizájn
  • flyerek, prospektusok / brossúrák készítése
  • könyv borító, más csomagolások
  • prezentáció sablonok elkészítése
  • esküvői meghívók, képeslapok (Az egyesült királyságban egész iparág épült köré)

grafikus távmunka.jpg

 

Virtuális asszisztens

Ha te voltál az a diák akinek mindig minden felvolt írva a naptárába, és hónapokkal előre megtervezve mit fog csinálni, akkor talán érdemes lehet elgondolkodni ezen a szakmán is. Virtuális asszisztenst a cégek olyan többnyire adminisztratív jellegű feladatokra vesznek fel, ami nem igényel egy full-time kollégát, viszont néha igenis szükségük van a segítségre. A virtuális asszisztens szakma lehet egészen kifizetődő ha vannak olyan szakterületeid amit profi szinten művelsz, bár az alap rátermettség elengedhetetlen.

A távmunka számos lehetőséget rejt kismamák részére is hogy online, otthonról dolgozzanak. Elterjedőben lévő trend, hogy a kismamák másodállásban valamilyen főzős gasztro blogot indítanak, vagy a fentebb említett virtuális asszisztens állásokat töltik be.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s