5 másodperces szabály a halogatás ellen

Mindenkivel előfordult már  amikor egy pillanatban roppant jó ötlete támadt, és úgy gondolta hogy megkell valósítania, aztán eltelik pár perc pörögnek a gondolatok és szép lassan arra eszmélünk hogy már le is beszéltük magunkat a dologról valami hülye kifogással.

Ennek kivédéséről szól Mel Robbins – 5 másodperces szabálya.

A módszer lényege, ha egy inspirálódott pillanatba kerülsz vagy éppen elfogott a flow érzés, számolj vissza 5 másodpercet így: 5-4-3-2-1 és CSINÁLD!
Fontos dolog, hogy ne hagyj magadnak időt arra, hogy az agyad elkezdje gyártani a miérteket, azt hogy a vállalkozás ötleted miért nem működhet, miért hülyeség, mit fognak gondolni a munkatársak, barátok, család.

A módszer szerzője az 5 másodperces szabályt akkor vette észre mikor a saját élete is kilátástalanná kezdett alakulni. A családi vállalkozásuk a csőd szélén, ő saját maga munkanélküli, a férjével a mindennapi veszekedések a túlfeszített idegek pedig csak még rátettek egy lapáttal.
Ekkor 3 hónapon keresztül alacsony életkedvvel és a “szundi” gomb lenyomásával kezdte a napját, amíg látott egy NASA műsort a tv-ben egy rakéta kilövésről és arról, hogy számolnak vissza 5-4-3-2-1 KILÖVÉS!
Ekkor döntötte el, hogy vége a halogatásnak és kezébe veszi az irányítást.

Ma pedig már több előadást is tart a témában, valamint megjelent a The 5 Second Rule könyve is.

A szerző egyébként tudományosan is magyarázta tézisét, mi szerint ez az agyunknak egyfajta védekező mechanizmusa, hogy próbál minket megvédeni és lebeszélni a legkisebb kockázatokat is rejtő dolgokról.
Ami biztos nagyon jó dolog és nem csinálunk meg miatta egy csomó hülyeséget, viszont hogyha rendszeressé válik akkor azt eredményezi hogy kevésbé leszünk hajlandóak vállalni a kockázatokat, ami pedig az üzleti életben elengedhetetlen.

Ha tetszett a cikk nézzétek meg hozzá az alábbi videót is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s